top of page
  • Obrázek autoraLucie Thomas, M.A.

Jak na konflikty nejen o Vánocích?

Slova Vánoce a stres se často objevují v jedné větě. Času málo, položek na to-do listu hodně a podrážděnost lidí někdy nezná mezí. Ten klid, který údajně máme o svátcích prožívat, bychom uvítali jako koza drbání.



Níže najdete dva přístupy a tři techniky, které by měly pomoci nastolit či znovuobjevit klid nejen v partnerském vztahu, který zvlášť ve vánočním čase podle statistik velmi trpí.


Přístup 1: Mluvit o svých očekáváních


Každý si sváteční období představuje trochu jinak. Někdo chce odpočívat, někdo chce objíždět rodinu a přátele, někdo se chce věnovat poctivému úklidu. Byl by až zázrak, kdybyste to vy i partner měli nastavené úplně stejně. Většinou to tak tedy není a i proto vznikají nedorozumění, zklamání, frustrace, někdy až třenice a konflikty.


Je fajn si své představy a (ne)plány na sváteční období nejdřív sám důkladně promyslet a následně je slovně sdělit, ideálně s předstihem. Také se nezapomeňte ptát i na představy partnera. Zkuste se společně dohovořit až do bodu, kdy budete mít pocit, že jste oba na stejné lodi.


Přístup 2: Hledat spojitosti, nejen rozdíly


Chceme oba před Vánoci minimalizovat stres a podpořit klid? Ano. Chceme si svátky užít? Ano. Je pro nás důležitá hezká atmosféra? Ano. Baví nás se hádat? Ne. Máme se rádi? Ano. I takhle nějak může vypadat část konverzace, když už se s partnerem či rodinným příslušníkem dostaneme do vyhrocené situace. Pojďme i tady podpořit to, že jsme na stejné lodi.


Jasně, v něčem nás ten druhý naštval, v něčem si nerozumíme, případně máme chuť ho vzít talířem o hlavu. Nicméně nedopusťme, abychom přes strom neviděli les. I když to v tento moment dře, stále nám na sobě záleží a na mnoha věcech se shodneme.


Když už jsme prostřeli stůl komunikace a pozitivity, pojďme na tři konkrétní nástroje.


Technika 1: Pravda nebo klid


Tuto techniku oceníme ve chvíli, kdy si nejsme jisti, zda do potenciálně konfliktní situace jít či ne. Chceme určitě partnerovi sdělovat svoji „pravdu“? Chceme říct, co nás štve, co by měl dělat jinak, rýpnout si? Anebo je pro nás v tuto chvíli důležitější klid, potažmo shovívavost, laskavost a tolerance?


Tedy: pravda nebo klid? Toto rozhodnutí je na každém. Pokud je ale člověk obecně choleričtější povahy, asi určitě by vztahu prospělo držet častěji jazyk za zuby. A naopak pokud je nezdravě submisivní, pomohlo by častěji si vzpomenout na svoji sebeúctu a postavit se za sebe.


Technika 2: Sendvič


Je to tady. Rozhodli jsme se, že něco řekneme. Možná půjde do tuhého, možná ne. Zkusme to naše jádro sdělení, tu lahůdku, obalit houskou. Aneb – začněme zpětnou vazbu přívětivě, uznáním něčeho hezkého, nějakého pokroku. A po hlavním sdělení partnera ubezpečme, že ho stále máme rádi nebo že naším cílem je být spolu spokojeni, apod. Toto není úplně český přístup a někteří by mohli namítnout, že to je těžké, účelové a v tu chvíli to tak třeba necítí.


Zaprvé, nikdo neřekl, že partnerská komunikace je vždy jednoduchá. :-) Zadruhé, účelovost leckdy není špatná věc. Účel totiž napovídá, že máme nějaký cíl. Pokud je cílem normální rozhovor a spokojený vztah, pak na účelovosti nevidím nic špatného. A zatřetí opakuji, pozor na přehlížení lesa kvůli jednomu stromu. Teď třeba kvůli konfliktu kdovíjakou lásku necítíme, ale normálně ano.


Technika 3: Pět minut


Stalo se to. Jeden, druhý či oba to neuhlídali. Došlo na hádku. Čas od času může být i užitečné se „dlouze pohádat“, ale většinou je to tak, že čím je hádka kratší a laskavější, tím lépe. Ten první, kdo se v rámci hádky trochu vzpamatuje, může říct jednoduché „chci pět minut, prosím“. Vzdálí se do jiné místnosti a dá si čas na prodýchání emocí a aspoň malý pokus o racionální zhodnocení situace a nadhled. Po takové pauze je potom konverzace většinou o něco mírnější a konstruktivnější a následné škody nejsou tak velké.


Přečetli jste si zde něco převratného? Nejspíš ne. Avšak, často ta nejlepší řešení jsou jednoduchá. Ta, která už známe. A my někdy jen nechceme věřit, že by něco tak jednoduchého mohlo fungovat. Dokud to jednou (či víckrát) nezkusíme.


Přeji vám v adventním čase mnoho či alespoň pár chvil lásky, klidu, radosti a naděje. Odpočívejte, dělejte, co vás baví a mějte se doma rádi. :-)


Další tipy týkající se partnerských vztahů a komunikace najdete v Kapitolách 1 až 3 mé knihy Moudra pro holky.


Komu by se dnešní článek mohl hodit? Přepošlete jim ho.



Líbil se vám tento článek? Rádi byste čas od času dostali na e-mail nové články ode mě? Přihlaste se k odběru zde. Nemám ráda spam stejně jako vy a tak se nemusíte o nic bát, slibuji!

bottom of page