top of page
  • Obrázek autoraLucie Thomas, M.A.

Musíte sebe milovat první?

„Nejdřív musíš milovat sebe, než můžeš mít opravdu rád někoho jiného.“


Bylo by to krásné, kdybychom se všichni milovali, než začneme vztah s někým jiným, že? Ale...



Je to realistické? Opravdu si myslíte, že všechna spokojená manželství začala se dvěma lidmi, kteří sami sebe totálně milovali? No, nemyslím si.


Věřím tomu, že skvělý vztah vede k osobnímu rozvoji u obou partnerů. Když si pro sebe vybereme dobrého parťáka, pomalu se z nás stává lepší člověk. A čím lepším člověkem se stáváme, tím jednodušší je mít se rád. Jak přesně to funguje?


Když nám partner často opakuje, co se mu na nás líbí, naše sebevědomí stoupá. Stáváme se více vědomí ohledně našich silných stránek a víc si jich vážíme.


Když poukáže na naše nedostatky (a my s ním souhlasíme), jsme motivovaní je změnit, protože chceme, abychom měli hezký vztah a náš partner byl spokojený. Najednou je o něco jednodušší přestat si kousat nehty nebo v rozhovoru poslouchat víc zúčastněně.


Také se může stát, že to, co se nám na sobě úplně nelíbí, náš partner miluje! Třeba se vám nelíbí vaše kudrnaté vlasy nebo nerudnost když máte hlad, ale partner si myslí, že jste díky nim o to roztomilejší. A tak se učíte se na sebe koukat pozitivněji nebo minimálně shovívavěji, a vaše sebevědomí opět roste.


Ve skvělém vztahu začnou moudří partneři skutečně rozumět hodnotě péče. Všímají si, že čím víc se starají o sebe, o vztah a o partnera, tím spokojenější všichni jsou. A (sebe)péče rozhodně patří k (sebe)lásce.


Tak vidíte? I když pokulháváte v doménách sebepéče, sebelásky, sebeúcty a dalších (celkem 8 hlavních pilířů vztahu k sobě, vysvětleno v Kapitole 8 mé knihy), skvělý vztah vám pomůže tohle všechno pozvednout na vyšší level. Tedy jednoduše – nemusíte být hotový produkt, abyste našli lásku! Spíš naopak. Skvělý vztah vám pomůže se vztahem k sobě, ať už je vaše startovací čára kdekoli.


Pošlete tenhle článek vašim single přátelům. Tento „nejdřív musíš milovat sebe“ mýtus je tak častý. Lidé kvůli němu zůstávají single déle, než je potřeba, a zbytečně se trápí. Třeba jim článek pomůže se odblokovat.


PS: Za dva týdny vypustím do světa koučovací program, který se tohoto tématu týká. Proto jestli jste single a už vás to moc nebaví, stay tuned! Ale nebude pro každého. Jde o časově a energeticky náročnější program (jen díky tomu však může mít rychlé výsledky).



bottom of page