top of page
  • Obrázek autoraLucie Thomas, M.A.

Pět strachů, které zná asi každý

A jak je oslabit? Pozor, tohle nebude článek s běžnými terapeutickými radami. Pokud prožíváte silné úzkosti nebo deprese, následující úvahy by vás mohly spíš rozrušit.


Strach a úzkost

1. Nejsem dost dobrý

V některých oblastech jste, a v některých třeba ne. Hodně záleží na tom, kdo to zrovna posuzuje. Nicméně, nedopusťte, aby se názory kohokoli jiného počítaly víc, než ty vaše. Prostě uznejte své nedostatky a rozhodněte se, jestli je zlepšíte anebo přijmete. Pak se podle toho zachovejte a už se nekoukejte zpět.


2. Něco je určitě špatně s mojí hlavou / tělem

Faktem je, že jsme všichni plní (ne)viditelných chyb a chybiček od hlavy až k patě, zvenčí i zevnitř. A v takovém případě – můžeme se ještě považovat za chybné nebo nenormální? Klíčem je se ze svých nedostatků neskládat. Zkuste jemný přístup. Láska a péče léčí efektivněji než nenávist a zanedbávání.


3. Nejsem hoden lásky

Ups, je to pravda, že ne každý vás bude milovat. Ale vy snad milujete každého? Nicméně, být hluboce milován alespoň dvěma lidmi na tomto světě je důležité a je to zdravá potřeba. Dovolte, abyste tím jedním člověkem byli vy, a nikdy se nevzdávejte v nacházení lásky s další duší. Někde tam venku je, tak ji začněte hledat aktivně.


4. Budu navždy sám

Možná ano, pokud budete pokračovat ve frekvenci schůzek jednou za dva roky. Nebuďte tou osobou, která chce lásku najít „hlavně přirozeně“, a za posledních deset let s tím neměla úspěch. Nainstalujte si tu appku, choďte na schůzky a s každým dalším „zklamáním“ budete o jednu historku bohatší a o jednoho člověka blíž ke krásnému vztahu. Je to tak.


5. Nikdy nebudu šťastný

Bohužel či bohudík, na tomto světě štěstí nepřichází jen tak, automaticky. Musíte si ho zasloužit skrz skvělou péči o své tělo a mysl a odvahu jít si za těžkými, ale smysluplnými cíli. Pěstujte vděčnost, abyste neustále nepřemýšleli jen nad svými problémy. A pokud nic nefunguje a nepomáhá, zkuste terapii, 30 minut rychlejšího pohybu denně, případně léky. Možnost mít alespoň období spokojenosti je v kartách pro každého z nás.


Ne, toto nebyly typické terapeutické klišé... Tak vám sem jedno přihodím. Všechny tyto strachy jsou na 120 procent normální. Sama je dobře znám. Nicméně...


Co odlišuje lidi spokojené od těch nespokojených je to, že ti první sice také mají nepříjemné myšlenky a pocity, ale nekoupou se v nich. Nekrmí je.


Myšlenku či pocit zaregistrují, občas si z toho něco vezmou (třeba inspiraci pro změnu), ale pak jdou dál a žijí život.


Věnují se svým vztahům a projektům. Nezůstávají ve své hlavě moc dlouho. Tohle je důležitá dovednost, kterou by mnoho z nás mělo procvičovat.


Hodně štěstí! A ať se vám daří.


Zbývá už jen 22 tištěných kusů mé knihy Moudra pro holky. S kódem loveyourself získáte slevu 20 %. Je perfektní pro ty z vás, kterým by se hodilo menší nakopnutí či nasměrování.



PS: Chtěli byste dostat na e-mail další články, až vyjdou? Zde se můžete přihlásit k odběru. Nemám ráda spam stejně jako vy a tak se ho nemusíte bát, slibuji!

bottom of page