top of page
  • Obrázek autoraLucie Thomas, M.A.

Jak poznat nevhodného partnera

Dobrý vztah by měl náš život dělat jednodušším. Co když máme naopak pocit, že současný vztah nám dělá život složitějším? Jak poznat, že jsme s nevhodným partnerem? Případně jak to poznat, ještě než vztah začne?


Praha vztahový koučink

I když tomu někdy hodně znaků napovídá, málokdo si chce myslet, že ten, s kým chodí a koho miluje, je nevhodný, či dokonce toxický partner. Nejenže nám to potom je líto, ale ještě jsme na sebe naštvaní, že jsme se s takovým člověkem zapletli a „neodhalili“ ho dřív. Kolik trápení bychom si bývali ušetřili?


Pojďme se podívat na pár indicií, které nám mohou napovědět, jak to vlastně je. Pokud už teď máte nějaké pochybnosti, pak vám následující řádky mohou pomoct vidět možnou pravdu. Je-li váš vztah šťastný, pak svého partnera v následujících řádcích nejspíš nenajdete. Gratuluji!

Jak poznat nevhodného partnera:

– pomalé odepisování na vaše zprávy,

hot 'n cold chování (např. chvíli bombardování, pak odmlčení),

– nezajímá se o vás, máte pocit, že ho nebaví vás poslouchat,

– má patent na pravdu (ve všem má jasno, nezajímají ho názory ostatních),

– stále vás nějak pošťuchuje, kritizuje, nedejbože i před ostatními,

– nechce ani trochu změnit něco, co dělá, a vás to trápí,

– není schopný udělat kompromis, většinou je po jeho,

– nechce se s vámi bavit o vaší společné budoucnosti,

– dlouhodobě s ním nevíte, na čem vlastně jste,

– nechce poznat vaši rodinu, i když už jste spolu celkem dlouho,

– zjistili jste, že vám lže nebo výrazně tvaruje pravdu ve svůj prospěch,

– flirtuje s jinými lidmi naživo nebo online,

– zjistili jste, že vás podvedl nebo udělal jinou věc, co vám velmi ublížila.

Uvedu příklad ze své psychologické praxe. Klientka mi vyprávěla o tom, že s jedním mužem ze seznamky šla na pár schůzek a nemá z toho úplně nejlepší pocit. Pán se jeví jako „dobrá partie“, nicméně se také prezentuje poměrně arogantně a na zprávy odpovídá klidně po dvou dnech.

To, co z toho cítí, jsme pojmenovaly jako mikroúzkost neboli malou úzkost. Po pár minutách rozhovoru jsme došly k její nové seberozvojové lekci – bude muset své pocity začít brát víc vážně. Tím, že nerespektuje své pocity jako důležité informace, si začíná s muži, kteří již od počátku vykazují problematické chování, a tak pokaždé „zázračně“ skončí v nefunkčním vztahu.


Chce-li toto změnit a příště mít dobrý vztah s dobrým mužem, bude muset sama sobě začít víc věřit v tom, že ty červené vykřičníky, které jí svítí v hlavě, jsou opravdu červené vykřičníky.


Je odepisování po dvou dnech opravdu tak špatné? Je. Pokud se člověk ani zpočátku nesnaží na vás udělat dobrý dojem minimálně slušným chováním, co od něj můžete čekat dál? Pravdou je, že nic převratného. A podobně to je i s dalšími příklady z mého seznamu. Tedy važte si sami sebe a svého času a rozvíjejte jen ty vztahy, kde se cítíte dobře a které dělají váš život jednodušším. Ne složitějším.


Více do hloubky v tématu nevhodných partnerů jdu v Kapitole 2 mé knihy Moudra pro holky.



PS: Chtěli byste dostat na e-mail další články, až vyjdou? Zde se můžete přihlásit k odběru. Nemám ráda spam stejně jako vy a tak se ho nemusíte bát, slibuji!

bottom of page