top of page
  • Obrázek autoraLucie Thomas, M.A.

Jak se učit? Plánování, produktivita a prokrastinace

Téma učení (a prokrastinace), které probereme v tomto článku, se zdaleka nemusí týkat jen školou povinných, ale ideálně nás všech. Protože ten, kdo je zvědavý, zůstane navždy mladý. Zajímalo by mě, kdo vymyslel ‚‚nebuď zvědavý, budeš brzo starý‘‘? Taková hloupost, je to přesně obráceně!



Pokud učení nemusí být jen o škole, o čem jiném může být? Tak například:

– naučit se nový jazyk,

– číst naučné knihy,

– online kurz osobního rozvoje,

– zajímat se o historii své nebo jiné země,

– dál se vzdělávat ve svém oboru,

– proniknout do jiného oboru,

– jít na kurz kreslení, vaření či čehokoli, co vás zaujme,

– nebo i studovat VŠ po třicítce.


Jak vidíte, možností je hodně. Některé z nich (doufám) zní i celkem zábavně. Super je, že následující triky nepomohou jen k učení, ale obecně k vyšší produktivitě i v jiných oblastech!


Pět strategií na učení a produktivitu


1. Učení se především musí dít


Začneme malým příkladem z praxe. Když jsem v roce 2014 začala „ordinovat“, měla jsem obecnější klientelu než teď a chodilo za mnou celkem hodně studentů. Někteří doufali, že jim na učení prozradím magický trik, díky kterému je učení snad začne i bavit a už to nebude takový opruz. Jistě, nějaké tipy mám, ale o zázračné řešení se nejedná. Je dobré si uvědomit, že učení se především dělá.


Představte si tři studenty, z nichž se každý bude:

– hodinu učit,

– hodinu přemýšlet nad učením,

– nebo hodinu přemýšlet, jak se co nejlépe učit.


Hádejte, kdo za tu jednu hodinu bude z látky umět nejvíce? Moje rada číslo jedna by se dala shrnout do motta značky Nike „just do it“ – prostě to udělejte. Možná to teď zní trochu krutě, ale proč nezačít úplným základem, od kterého se můžeme odpíchnout.

2. Budete potřebovat systém


Systém lze pojmout dvěma způsoby. Můžete se učit stabilně třeba hodinu denně to, co je vždy nejvíc potřeba. Anebo se můžete učit strategicky podle různých deadlinů. Například – čeká vás zkouška za dva týdny. Podíváte se na látku a odhadnete, že budete potřebovat přibližně deset hodin na přípravu. Pokud se chcete učit hodinu denně, začnete se učit deset dnů dopředu. Pokud se chcete učit dvě hodiny denně, začnete pět dnů předem.


Sebekoučování pro určení systému:

– Kdy je deadline na to látku umět?

– Kolik hodin asi budu potřebovat, abych se vše naučil/a?

– Kolik hodin denně se chci či můžu učit?

– Kolik dnů dopředu tedy s učením musím začít?


3. Stanovte si cíl, plán a výzvu


Systém vám pomůže i v tom, že budete mít cíl, plán a uzávěrku. Tedy každý den budete přesně vědět, co máte dělat. Nebude vás brzdit, že nevíte, na co se soustředit a kolik tomu věnovat času, nebudete se muset na poslední chvíli uklidňovat mantrami „to nějak zvládnu“ apod. Pro mnoho lidí je taková výzva motivující. To, že si každý den můžou něco ze svého plánu odškrtnout a o trochu se přiblížit cíli.

4. Zvládnete toho za den dvakrát míň, než si myslíte


Toto je trochu smutný fakt pro mnoho lidí včetně mě, ale je to tak. Máme tendenci až dvakrát přeceňovat, co za den lze stihnout a dvakrát podceňovat, kolik na jednotlivé úkoly potřebujeme času. Zkuste s tímto dopředu tak trochu počítat, předejdete tím zbytečnému zklamání z toho, že jste nestihl/a těch dvanáct položek na to-do listu, ale „jen“ šest.

5. Utrpení se nevyhnete


Nepopulární, ale nádherně pravdivý princip je, že vždy budeme trpět. Buď si budeme užívat nicnedělání, seriály, sociální sítě a následně trpět stresem z neučení se a zkoušek, anebo budeme trpět pravidelným učením, ale zase budeme mít dobrý pocit ze sebe a škola pro nás nebude takovým stresorem. Takže trpět budete tak jako tak, ale můžete se kdykoli rozhodnout, co bude tím důvodem.


Komu by se dnešní článek mohl hodit? Přepošlete jim ho.

Dalších pět tipů na učení a přemožení prokrastinace najdete v Kapitole 14 mé knihy Moudra pro holky.



PS: Chtěli byste dostat na e-mail další články, až vyjdou? Zde se můžete přihlásit k odběru. Nemám ráda spam stejně jako vy a tak se ho nemusíte bát, slibuji!

bottom of page